Τι είναι η Floriade?

Η Floriade είναι μια παγκόσμια έκθεση κηποτεχνίας και αγροτικής καινοτομίας που λαμβάνει χώρα στην Ολλανδία κάθε 10 χρόνια, γνωστή και ως το μουντιάλ της κηποτεχνίας.

Σε έναν χώρο 66 εκταρίων όπου πριν βρισκόντουσαν αγροτικές καλλιέργειες, κοντά στα σύνορα Ολλανδίας- Γερμανίας, δίπλα στην πόλη Venlo, θα πραγματοποιηθεί η 6η FLORIADE. Σε συνέχεια του κεντρικού θέματος της προηγούμενης, του 2002 («να νιώσουμε την τέχνη της Φύσης»), η φετινή FLORIADE επικεντρώνεται στο τι μας προσφέρει η Φύση διαδραστικά. Έτσι, το θέμα της είναι «Το θέατρο της Φύσης» , όπου διαδραματίζεται μία παράσταση από περίπου 60 χώρες (ως τώρα) που αφορούν σε καινοτόμες ιδέες κήπων αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι περίπου 6 μήνες (5 Απριλίου – 7 Οκτωβρίου 2012) και υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα πολιτιστικών κι άλλων εκδηλώσεων. Το εισιτήριο κυμαίνεται από 25 έως 119 ευρώ (ανάλογα τη διάρκεια) ενώ υπάρχουν και παιδικά.

Πιο μακριά, πιο ψηλά, πιο δυνατά! (Citius , Altius , Fortius).Μία «παράσταση» για την προστασία της Φύσης…..

Από τις θεμελιώδεις αρχές του Ελληνισμού, όπως τις δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, είναι αυτές που αφορούν στην προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος. Μέσα τόσο από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και από τις θεατρικές παραστάσεις, έχουν περάσει τέτοια μηνύματα τα οποία και αποτελούν σημαντικά μηνύματα για όλου εμάς και κυρίως για τη νέα γενιά.

Το 2012, είναι «Ολυμπιακή» χρονιά. Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, πιο επίκαιρο από ποτέ, για τη διάσωση του πλανήτη….

Ο ελληνικός κήπος στη FLORIADE 2012, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις παραπάνω αρχές. Με επίκεντρό του ένα ξύλινο θέατρο , το οποίο θα μπορούσε να είναι ανοικτή τάξη σχολείου ή και χώρος κερκίδων μικρού σταδίου, θα περιστοιχίζεται από τα χαρακτηριστικά φυτά του ελληνικού καλλιεργημένου τοπίου και χλωρίδας: ένας ελαιώνας, ένας αμπελώνας, ένας βοτανόκηπος με αρωματικά φυτά, κυπαρίσσια αλλά και σχίνα, πικροδάφνες και άλλους θάμνους. Μια «ελληνική» πράσινη πινελιά στον απέραντο παγκόσμιο καμβά των τουλάχιστον 60 εθνικών συμμετοχών, αριθμό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Όπως προτάσσει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της κηποτεχνίας, οι διάδρομοι εντός του Ελληνικού κήπου θα είναι φτιαγμένοι από υλικό τέτοιο ώστε κάθε σημείο του κήπου να είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ….

Εκτός όμως από το θέατρο (ή το στάδιο), υπάρχει και μία μόνιμη παράσταση (ή αγώνας). Η ενέργεια αυτή, πραγματώνεται μέσα από το μοναδικό παγκόσμια περιβαλλοντικό παιχνίδι PLANETBOOK, που το χορηγεί η μη κυβερνητική οργάνωση ΚΕΑΝ. Το συγκεκριμένο παιχνίδι , σε επιδαπέδια ή ηλεκτρονική μορφή, θα βρίσκεται στο «σανίδι» και θα το παίζουν σχολεία. Αποτελείται από σειρά ερωτήσεων που αφορούν στο περιβάλλον και στόχος των ομάδων που συμμετέχουν είναι να το σώσουν!

Η πόλη των θερμοκηπίων!

Το Venlo, είναι πόλη της επαρχίας της Λιμβουργίας κι έχει σήμερα περίπου 100.000 κατοίκους. Στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής τόσο για τα θερμοκήπιά της όσο και για τις…καφετέριές της! Ιστορικά, είναι γνωστή για το «γεγονός του Venlo». Πρόκειται για την απαγωγή 2 Βρετανών πρακτόρων από την την Sicherheitsdienst, τη μυστική υπηρεσία της Ναζιστικής Γερμανίας. Το 1944 η πόλη βομβαρδίστηκε και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε μεγάλο τμήμα της. Είναι πολύ κοντά στο Dusseldorf όπου ζουν πολλοί Έλληνες.

Την ιστορία γράφουν οι παρέες!!!

Μετά τις συνεχείς αναίτιες αρνήσεις φορέων του Ελληνικού Κράτους για «εθνική» συμμετοχή , ο Project Manager βρήκε τρόπο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Έτσι, μετά από συνέντευξη αξιολόγησης που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας στα πλαίσια της FLORPLANT , δόθηκε από τη διοργάνωση της FLORIADE το «πράσινο φως» και η Ελλάδα θα είναι παρούσα για πρώτη φορά. Χάρη στις δωρεές των Ελλήνων φυτωριούχων, τη συμπαράσταση της ΤΑΝΙ στην οργάνωση , την αιγίδα του ΚΕΑΝ και του Πάρκου Τρίτση καταρχήν, τη φιλοξενία σε ελληνικές οικογένειες που ζουν εκεί και τη χορηγία των αεροπορικών εισιτηρίων από τον Μιχάλη Αναγνώστου, έμπορο χωμάτων και κομπόστ, ομάδα εθελοντών ελλήνων κηποτεχνών θα βρεθεί στο Venlo το Μάρτιο για να εγκαταστήσει τον κήπο της Ελλάδας. Ο Νίκος Θυμάκης με τους Παναγιώτη Γκουνίδη, Κορνήλιο Βέκκο, Γιάννη Γρύλλη, Γιάννη Κτενάκη, Δημήτρη Δημητρίου και τη Ματίνα Κανάκη, θα ολοκληρώσουν μία «συνέργεια» για την Ελλάδα, δείχνοντας ότι σε κάθε κρίση , υπάρχει λύση , που τη δίνουν οι άνθρωποι που έχουν όρεξη να αναδείξουν τη δουλειά τους και να προβάλλουν την πατρίδα τους.

Ο Ελληνικός μας κήπος πέρα από το θέατρο περιλαμβάνει τα παρακάτω :

  • Τους Ολυμπιακούς κύκλους σχηματισμένους με ελιά νάνα
  • Την γωνιά του Νικηφόρου Βρεττάκου στην οποία χρησιμοποιήθηκαν κορμοί από το καμένο δάσος της Πεντέλης
  • Το λόφο ανάδειξης της βιοποικιλότητας
  • Την λίμνη από την οποία αναδύεται ένα αυγό
  • Τον Ελαιώνα
  • Το χώρο κομποστοποίησης

Η συμμετοχή μας τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην κατασκευή της Πρώτης Ελληνικής συμμετοχής στην FLORIADE  ήταν μια στιγμή δημιουργίας και υπερηφάνειας.

Η φάση της κατασκευής!!!

             

Το τελικό αποτέλεσμα!!

Η ανάπτυξη των φυτών μας είναι εντυπωσιακή όσο περνάει ο χρόνος και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει κάθε μέρα και πιο πολύ.

 

Περισσότερες πληροφορίες :http://www.hellenicgardenteam.gr/