ΔΕΝΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Οι αστικές περιοχές πρέπει όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσουν τις έντονες διαταραχές που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος στο μέλλον, όπως τα κύματα καύσωνα, τις πλημμύρες, τις ανεμοθύελλες και τη γενική υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που, όπως αποδεικνύεται από την εκτεταμένη βιβλιογραφία, αυτό σχετίζεται επίσης άμεσα με την εξάπλωση των πανδημιών. Λέξη που ήταν, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, άγνωστη στους περισσότερους και ότι, τώρα, είναι αυτό που πιο συχνά ακούμε να επαναλαμβάνεται.

Υπάρχουν επίσης επιπτώσεις στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων. Οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι αποδίδουν μια προφανή ικανότητα αναγέννησης στη φύση και την ορίζουν ως «απαλή γοητεία». Απολαμβάνοντας την ομορφιά των φυτών και τα οφέλη τους, υπό αυτή την έννοια, Eίναι μια χαλαρωτική δραστηριότητα που μας κάνει ελεύθερους για να αφήσουμε τις διαθέσεις μας να ρέουν, και τους εαυτούς μας να χαλαρώνουν και καθοδηγούνται σε ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο, για να εκφραστεί επιτέλους αυτό το ¨κατάλοιπο΄ της φύσης που ζει ακόμα μέσα μας.

Τα οφέλη των δέντρων στη δημόσια υγεία είναι ανυπολόγιστα. Επειδή “Τα δέντρα είναι καλά” για όλους, όπως λέει το σύνθημα της Διεθνούς Εταιρείας Δενδροκομίας. Οπότε …

Όλο και περισσότερες πόλεις αναγνωρίζουν, τους λόγους αυτούς, για τη σημασία των χώρων πρασίνου και των δένδρων ειδικότερα και σχεδιάζουν και εκτελούν έργα για τη φύτευση σε μεγάλη κλίμακα, αλλά, όπως έχω πει επανειλημμένα, δεν είναι όλες οι περιοχές κατάλληλες για την ανάπτυξη πρασίνου και δέντρων και, πάνω απ’ όλα, πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με τους σκοπούς για τους οποίους αποφασίζουμε να φυτέψουμε ένα δέντρο προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη του. Συνεπώς, απαιτείται προσεκτικός και επιστημονικός σχεδιασμός και απαιτούνται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα για να καθοριστεί πρώτα πού τα δέντρα μπορούν να έχουν τις καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις, αλλά και πού είναι κοινωνικά επιθυμητά και όπου είναι πιο βολικό να τα φυτέψουμε από την οικονομική άποψη.

Η έννοια της φύτευσης των “δέντρων για τη δημόσια υγεία” η γενικά πρασίνου, πρέπει να περάσει στη συνείδηση του κόσμου των πόλεων και να είναι επιβεβλημένη. Ακόμη και με τη χρήση της τεχνολογίας πρέπει να γίνει επεξεργασία δεδομένων, για παράδειγμα, να εντοπιστούν, οι περιοχές της πόλης όπου η συχνότητα εμφάνισης αναπνευστικών ή καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μεγαλύτερη και εκεί να αναπτυχθούν μαζικά έργα φύτευσης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ενώ σε άλλες περιοχές μπορεί να είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η παρουσία οικολογικών διαδρόμων για τη βιοποικιλότητα ή, σε άλλες, μπορεί να είναι προτιμότερο η απλή παρουσία εκτεταμένων περιοχών γκαζόν.

ΠΗΓΗ: www.biokipos.blogspot.com