Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης μελέτης, το NPPS (Εθνικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στην παιδική χαρά) αξιολόγησε την προστασία από τον ήλιο στις παιδικές χαρές σε όλη τη χώρα (ΗΠΑ). Μόνο το 3% των παιδικών χαρών που αξιολογήθηκαν είχαν πλήρη προστασία, από τις πιο καυτές ώρες της ημέρας, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Τριάντα (30) % των χώρων είχαν μερική σκιά, αλλά αυτό άφησε ένα ανησυχητικό ποσοστό 67% των δημόσιων παιδικών χαρών που επισκέφθηκαν για αξιολόγηση, να εκτίθενται πλήρως κατά τις ώρες αιχμής του ήλιου.

Εάν αυτή η μελέτη απεικονίζει τις δημόσιες παιδικές χαρές του έθνους (ΗΠΑ) και τη χρήση σκιάς τους, είναι τώρα ο χρόνος που πρέπει να δημιουργηθεί υποδομή για τη σκιά στις παιδικές χαρές που τα παιδιά παίζουν στους χώρους αυτούς.Στη χώρα μας δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη προστασίας των παιδιών, αν αναλογιστούμε τη γεωγραφική μας θέση μας καθώς τις αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού και μακράς διάρκειας.

Σε όλα τα όργανα που συνθέτουν μία παιδικά χαρά όπως οι κούνιες, τα ανεξάρτητα πολυόργανα, και γενικά όλες οι δομές του παιχνιδιού, αλλά και ο εξοπλισμός οι πίνακες ή τα παγκάκια, υπάρχουν πολλά οφέλη για την ενσωμάτωση της σκιάς στα διάφορα μέρη του περιβάλλοντος του παιχνιδιού.

Το NPPS (Εθνικό Πρόγραμμα για την ασφάλεια παιδική χαρά) διέπει την ασφάλεια στην παιδική χαρά, βοηθώντας το κοινό να δημιουργήσει ασφαλή και αναπτυξιακά κατάλληλα περιβάλλοντα παιχνιδιού για τα παιδιά.

Σημαντικοί λόγοι για να προσθέσετε σκιά στις παιδικές χαρές

1. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν περισσότερο χωρίς υπερθέρμανση.

Η θερμότητα και η φωτεινότητα από τον ήλιο μπορεί να είναι ένα βάρος μετά από λίγο διάστημα παιχνιδιού, και τα παιδιά να θέλουν να επιστρέψουν σε εσωτερικούς χώρους για ανακούφιση. Με τη σκίαση ο χώρος της παιδικής χαράς, είναι σε θέση να δημιουργήσει τις συνθήκες στα παιδιά να παίξουν περισσότερο, επιτρέποντάς τους να παραμένουν ενεργά και έτσι να έχουν περισσότερο χρόνο διασκέδασης. Οι δομές της σκιάς κρατούν χαρακτηριστικά τα διαστήματα 20 βαθμούς πιο δροσερά,μέσα σε αυτό το χώρο, που περιλαμβάνει τις επιφάνειες παιχνιδιούγια να παίξουν τα παιδιά.

2. Η σκιά διατηρεί τον εξοπλισμό των οργάνων πιο δροσερό στην αφή.

Μια επίσκεψη σε μια παιδική χαρά είναι ένας άριστος τρόπος για τα παιδιά να ασκηθούν και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα, αλλά η έκθεση στον ήλιο μπορεί οι δομές παιχνιδιού για γίνουν καυτές καθώς η ημέρα προχωρεί. Καθώς η θερμοκρασία του εξοπλισμού αυξάνεται, τα παιδιά κινδυνεύουν να κάψουν τα χέρια τους και οποιαδήποτε άλλα μέρη του σώματος ή περιοχές που εκτίθενται.

Πολλοί τραυματισμοί προέρχονται στις παιδικές χαρές, από τα παιδιά που αγγίζουν τις υπερθερμασμένες επιφάνειες των δομών των οργάνων των παιδικών χαρών που εκτίθενται στον ήλιο για πάρα πολύ χρόνο.
Η Σκίαση στη περιοχή του παιχνιδιού θα βοηθήσει στην πρόληψη για να μην πάθουν εγκαύματα τα παιδιά. Τα εγκαύματα στις παιδικές χαρές μπορούν να συμβούν επίσης και κατά τη διάρκεια του χειμώνα εάν η παιδική χαρά εκτίθεται στον ήλιο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακριβώς επειδή η θερμοκρασία του αέρα είναι πιο δροσερή, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εξοπλισμός παίρνει οποιοδήποτε χαμηλή θερμοκρασία επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο.

3. Η σκίαση αυξάνει τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού και των οργάνων των παιδικών χαρών.

Εκτός από το δροσισμό του χώρου της παιδικής χαράς, η σκιά θα αυξήσει πραγματικά τη ζωή του εξοπλισμού και των οργάνων παιδικών χαρών. Αυτό πραγματοποιείται με την προστασία τους από το ξεθώριασμα και τις ρωγμές που προκύπτουν από την έκθεση στον ήλιο με την πάροδο του χρόνου στα υλικά μέρη του οργάνου. Όταν π.χ. το πλαστικό υπερθερμαίνεται, το υλικό υποβάλλεται ενδεχομένως σε στρέβλωση και ράγισμα, που δημιουργεί κίνδυνο για τα παιδιά στο παιχνίδι.

4. Προστατεύστε τα παιδιά από τις επιβλαβείς UV ακτίνες.

Οι φουσκάλες από το ηλιακό έγκαυμα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός παιδιού να πάθει καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα. Με την προσθήκη αντί uv-προστατευτική σκιάστρου η φυτεύσεων δέντρων στην παιδική χαρά, τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν και να παραμείνουν ενεργά έξω, ενώ προστατεύονται από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Το υλικό που κυκλοφορεί στο εμπόριο για σκιά παιδικών χαρών, παρέχει πραγματικά περισσότερη προστασία SPF από τα καπέλα των παιδιών .

Τι είναι το αντηλιακό SPF, ή Sun Protection Factor, είναι ένα μέτρο για το πόσο καλά μια αντηλιακή προστασία θα προστατεύσει το δέρμα από τις ακτίνες UVB, το είδος της ακτινοβολίας που προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, βλάβες του δέρματος, και μπορεί να συμβάλουν στον καρκίνο του δέρματος.Εάν το δέρμα σας κανονικά καεί μετά από 10 λεπτά στον ήλιο, εφαρμόζοντας ένα αντηλιακό SPF 15 θα σας επιτρέψει να μείνετε στον ήλιο χωρίς κάψιμο για περίπου 150 λεπτά (ένας παράγοντας 15 φορές περισσότερο).
Αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση που εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ένταση του ηλιακού φωτός και την ποσότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούνται. SPF είναι στην πραγματικότητα ένα μέτρο της προστασίας από το ποσό της έκθεσης UVB και δεν προορίζεται να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη διάρκεια της έκθεσης.

ΠΗΓΗ: www.biokipos.blogspot.com