5 δημοφιλή φυτά για φράχτες

Καθώς πολλοί ιδιοκτήτες κήπων προσπαθούν να συντηρήσουν τους κήπους χωρίς τη συμβολή συνεργείων πρασίνου, υπήρξε μία τάση σε φύτευση θάμνων με πιο εύκολη διαχείριση. Τα φυτά τα οποία προτιμούνται ως φράχτες σήμερα είναι:

1.Φωτίνια, Photinia fraseri “Red Robin”

Η φωτίνια είναι από τα αγαπημένα φυτά των περισσοτέρων. Την άνοιξη αποκτά μία πύρινη εμφάνιση με τα κατακόκκινα νέα φύλλα της, το φθινόπωρο έχει μέρη πράσινα με μέρη κόκκινα, ενώ το καλοκαίρι και το χειμώνα παραμένει σκούρα πράσινη. Έχει ευωδιαστά άσπρα άνθη, παρόμοια με του λιγούστρου.
Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζει είναι το κιτρίνισμο των φύλλων της όταν φυτεύεται σε έδαφος αλκαλικό ή μη στραγγιζόμενο. Απαιτεί πλούσια λίπανση και τακτική άρδευση για να έχει εύρωστη εμφάνιση.

2.Ελαίαγνος, Eleagnus angustifolia

Ο ελαίαγνος είναι ένα φυτό με οπαδούς και μη οπαδούς. Έχει ευωδιαστά άνθη, τα οποία μπορούν να περνούν απαρατήρητα στο μάτι, αλλά ποτέ στην όσφρηση. Είναι χαρακτηριστικό όταν είναι ανθισμένο να προσπαθεί κάποιος να καταλάβει από που προέρχεται το άρωμα, αλλά να μην βλέπει τα άνθη του που είναι δεκάδες στη βάση των φύλλων. Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα και μοιάζει η υφή τους με γυαλόχαρτο, λόγω του κυρώδους στρώματος που έχουν. Αυτή η υφή είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προτιμάται αυτό το φυτό από πολλούς, αλλά είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο ανθεκτικό στη ξηρασία και τις παραλιακές περιοχές με προβλήματα αλμύρας.

Πιο εντυπωσιακές είναι οι ποικιλίες με κιτρινοπράσινο φύλλωμα, οι οποίες είναι το ίδιο ευωδιαστές.
Είναι φυτό που δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε έδαφος και καλλιέργεια. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και για να παραμείνει σε γεωμετρικό σχήμα θέλει τακτικά κλαδέματα.

3.Δάφνη Απόλλωνος, Laurus nobilis

Η δάφνη είναι ένα ταχυαυξές φυτό που μπορεί να δημιουργήσει φράχτες έως και 6 μέτρων, χωρίς απαιτήσεις για περισσότερα του ενός κλαδέματα ανά έτος. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση και εδαφολογικές συνθήκες και μπορεί να σχηματίσει γεωμετρικά σχήματα πολύ εύκολα. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει μεγάλη απήχηση είναι το πολύ σκούρο χρώμα φύλλων της και το γεγονός ότι προσβάλλεται συνήθως από κοκκοειδή, τα οποία όμως τις περισσότερες φορές δεν της επηρεάζουν σημαντικά στην εξέλιξή της. Είναι πολύ ανθεκτική στη σκιά και στην ξηρασία. Εάν συνδυαστεί με φυτά ή χλοοτάπητα ανοικτού πράσινου ή πρασινοκίτρινου χρώματος το αποτέλεσμα είναι φανταστικό.

4.Κυδωνίαστρα, Cotoneaster sp.

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες κυδωνίαστρου, άλλα φυλλοβόλα, άλλα αειθαλή, άλλα έρπωντα και άλλα θάμνοι που μπορούν να φτάσουν έως και 2 μέτρα. Το κοινό τους στοιχείο είναι τα λευκά άνθη, μικρά σε μέγεθος αλλά εντυπωσιακά σε αριθμό, τα οποία έπειτα αντικαθίστανται από μικρούς αλλά πολυάριθμους κόκκινους καρπούς.

Δυστυχώς δεν χρησιμοποιείται ως φυτό φράχτη τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Πιθανότατα να μην γνωρίζει ο πολύς κόσμος τη δυνατότητα κάποιων ποικιλιών να σχηματιστούν. Είναι κρίμα, καθώς είναι πολύ ανθεκτικός, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και πολλά κλαδέματα και κυρίως, έχει πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση τόσο την άνοιξη που είναι ανθισμένα, αλλά κυρίως από τα μέσα καλοκαιριού έως πολλές φορές και την αρχή του χειμώνα, όπως είναι φορτωμένος με τους καρπούς. Τις περισσότερες φορές οι καρποί δεν πέφτουν, παρά μόνο χάνονται όταν καταφεύγουν σε αυτά τον χειμώνα τα πουλιά για τροφή.
Το φύλλωμα που έχουν είναι είτε μεγάλο και σκούρο πράσινο στην περίπτωση του, είτε μικρό και γκριζωπό στην περίπτωση του Cotoneaster francetii.

5.Βιβούρνο γυαλιστερό, Viburnum lucidum

Μοιάζει πάρα πολύ με τη φωτίνια, όταν αυτή δεν έχει κόκκινα φύλλα, αλλά και με δαφνοκέρασσο. Έχει μεγάλα, γυαλιστερά φύλλα χρώματος ανοικτό πράσινο. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και είναι πιο εύκολο στην καλλιέργειά του τόσο σε σχέση με τη φωτίνα, όσο και με το δαφνοκέρασσο. Έχει άσπρα άνθη, εύοσμα και μπορεί να σχηματίσει εύκολα φράχτες οποιαδήποτε ύψους, καθώς έχει ταχύ ρυθμό ανάπτυξης. Επιδέχεται αυστηρό κλάδεμα, με αποτέλεσμα να μπορεί να μετασχηματιστεί από 4 μέτρα ελεύθερο φράχτη σε 1 μέτρο πυκνό φράχτη μέσα στο ίδιο έτος.

ΠΗΓΗ: www.gardenguide.gr