Τα χρυσάνθεμο (Chrysanthemum sp., Compositae) είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυφυτεμένα λουλούδια του κήπου και της βεράντας. Είναι πολυετές ποώδες φυτό, που ορισμένες φορές αναπτύσσεται ως ετήσιο. Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Compositae, όπου αριθμεί περισσότερα από 22.700 είδη. Στο γένος Chrysanthemum κατατάσσονται σχεδόν 30 είδη, ενώ είναι αμέτρητος ο αριθμός των ποικιλιών που έχουν προκύψει. Τo χρυσάνθεμο κατάγεται από τις περιοχές της Ασίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην Άπω Ανατολή καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πολύ γνωστά και με μεγάλη εμπορική αξία είναι τα Ch. sinensis (αγιοδημητριάτικο χρυσάνθεμο), Ch. coronarium, Ch. segetum κ.α., ενώ σήμερα τα καλλιεργούμενα φυτά είναι στην πλειοψηφία τους ποικιλίες και υβρίδια. Το χρυσάνθεμο χρησιμοποιείται για φύτευση σε κήπους και πάρκα, ως γλαστρικό φυτό, για παραγωγή κομμένου λουλουδιού και για τη δημιουργία ανθοσυνθέσεων.

Χρυσάνθεμο: Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 25 – 125 cm, αναλόγως της ποικιλίας. Η βλάστησή του είναι σχετικά πυκνή και το ριζικό του σύστημα πλούσιο. Τα φύλλα του είναι απλά, σχισμένα, βαθυπράσινου χρώματος και συνήθως χνοώδη. Τα ανθικά του στελέχη είναι ανθεκτικά και έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη. Τα άνθη του χρυσάνθεμου, όπως και σε όλα τα είδη της οικογένειας Compositae, είναι σύνθετα και σχηματίζουν τις κεφαλίδες (μαργαρίτες).

Έχουν προκύψει πάρα πολλές ποικιλίες που διαφέρουν, στο ύψος, στον τύπο, στο μέγεθος και στο χρώμα των ανθέων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανθέων όπως απλός, σφαιρικός, ημισφαιρικός, τύπου ανεμώνης, χνοώδης, αραχνοειδής, πολυανθής και άλλοι.

Η διάμετρος των ανθικών κεφαλών κυμαίνεται από 5 – 10 cm, και το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο, ρόδινο, κίτρινο και πράσινο. Το χρυσάνθεμο ανθίζει προς το τέλος του καλοκαιριού έως και μετά τον Οκτώβριο. Η διάρκεια της ανθοφορίας εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες και τη θέση φύτευσης.

Καλλιεργητικές φροντίδες για το χρυσάνθεμο

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα εδάφη. Παρόλα αυτά πιο επιθυμητά είναι τα εδάφη μέτριας σύστασης (αμμοπηλώδη ή αμμοαργιλώδη), πλούσια σε οργανική ουσία, που αποστραγγίζουν καλά.

Το χρυσάνθεμο χρειάζεται τακτικά ποτίσματα, τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και κατά την περίοδο της ανθοφορίας του. Υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τη φύτευση πρέπει να επιλέγονται ηλιαζόμενες θέσεις, ενώ είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Οι ψηλές ποικιλίες πρέπει να τοποθετούνται σε υπήνεμες θέσεις και χρειάζονται οπωσδήποτε στήριξη. Κατά την περίοδο της άνθισης, καλό είναι να αφαιρούνται τα ξεραμένα άνθη. Στις αρχές της άνοιξης το φυτό χρειάζεται ένα ελαφρύ κλάδεμα για την αφαίρεση των ξερών κλαδιών.

Πως πολλαπλασιάζεται το χρυσάνθεμο

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού στον κήπο, δεν είναι εύκολος. Σε εμπορική κλίμακα γίνεται με μοσχεύματα που λαμβάνονται, από μητρικά φυτά κατά τον Μάρτιο. Επιπλέον, το χρυσάνθεμο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο, διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία νέων ποικιλιών.

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν το χρυσάνθεμο

Προσβάλλεται πολύ συχνά από αφίδες (μελίγκρες), που αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς. Τα φύλλα κατσαρώνουν και κολλάνε εξαιτίας των μελιτωμάτων που παράγουν τα συγκεκριμένα έντομα. Σε αυτή την περίπτωση και πριν αναπτυχθούν σημαντικοί πληθυσμοί καθαρίζονται τα φύλλα με ένα βρεγμένο πανί. Αυτό επαναλαμβάνεται για 2 – 3 φορές μέσα στην άνοιξη. Έπειτα, οι περιορισμένοι πληθυσμοί των αφίδων ελέγχονται από τα ωφέλιμα έντομα του κήπου.

Επιπλέον, υπερβολική υγρασία του εδάφους, συνήθως τους φθινοπωρινούς μήνες προκαλεί σάπισμα των ριζών. Σε αυτή την περίπτωση, το χώμα πρέπει να σκαλιστεί και να μειωθεί η ποσότητα του νερού. Συχνά τα φύλλα του χρυσάνθεμου προσβάλλονται από ωίδιο, όπου σχηματίζεται μια λευκή επιφάνεια πάνω στα φύλλα και στη συνέχεια μαραίνονται και πέφτουν.

Χρυσάνθεμο: Φύτευση στον κήπο και τη βεράντα

  • Οι ψηλές ποικιλίες του χρυσάνθεμου φυτεύονται συνήθως μεμονωμένα σε παρτέρια στην τελευταία σειρά.
  • Χαμηλές και μεσαίες ποικιλίες, φυτεύονται μεμονωμένα ή ομαδικά σε παρτέρια, γύρω από μεγάλα δένδρα ή σε γωνίες στο χλοοτάπητα.
  • Κατά μήκος φυτεύσεις σχηματίζουν όμορφες χρωματιστές μπορντούρες.
  • Το χρυσάνθεμο τοποθετείται σε μικρά ή μεγάλα φυτοδοχεία, για τη βεράντα και το μπαλκόνι.
  • Κατάλληλο για βραχόκηπο, σε συνδυασμό και με άλλα ποώδη πολυετή φυτά.

ΠΗΓΗ: www.gardenguide.gr